Houtsoorten die we gebruiken

Esdoorn

Acer Saccharum uit Amerika met een droge (15%) dichtheid van 600-700 kg/m³ en een geïmpregneerde dichtheid van 1100 kg/m³. Dit is de normale Esdoorn die wij gebruiken voor de klopper koppen. Ongeïmpregneerd is het iets harder en heeft het een hogere dichtheid dan de Acer Opalus. Het is ook iets donkerder van kleur. Wij kopen dit hout gedroogd in zodat het alleen nog maar een paar weken op lage temperatuur gedroogd hoef te worden voordat het geïmpregneerd wordt.

 

Gestreepte Esdoorn / Curly Maple

Acer Opalus uit de Balkan met een droge (15%) dichtheid van 500-600 kg/m³ en een geïmpregneerde dichtheid van 1000-1100 kg/m³. Ons gestreepte Esdoorn komt uit Hongarije. Het heeft een prachtige heldere lichte kleur en laat zich heel goed impregneren. Waar de Acer saccharum een hele mooie tekening heeft door een contrast tussen de jaarringen heeft deze Esdoorn schitterende strepen (curl) met een enorme diepgang en 3D effect. Onder andere de Stradivarius violen werden er van gemaakt. Wij maken er onze klopper koppen en handvatten van. Mappa Toolworks droogt het hout zelf. Dat doen wij met veel aandacht en heel nauwkeurig zodat er geen scheuren in het hout komen en alle spanningen eruit zijn.

Zwarte Populier / Bergpopulier / Mappa Burl

Populus Nigra uit Oostenrijk met een droge (15%) dichtheid 350-450 kg/m³ en geïmpregneerde dichtheid van 900-1000 kg/m³. Prachtige houtsoort. Het heeft een ongeëvenaarde diepte en 3D effect. Wij delen het in in 2 categorieën. De delen met veel twijgjes en de delen zonder twijgjes. In die laatste daar zit het 3D effect . De delen met twijgjes zijn niet geschikt voor klopper koppen maar wel voor handvatten. Zeker als je ze impregneert met een gekleurde kunsthars. Dat geeft een bizar mooi uitstraling. Moet je echt eens zien.

Cocobolo

Dalbergia Retusa uit Centraal Amerika met een dichtheid van 1000-1200 kg/m³. Altijd al één van onze favoriete houtsoorten geweest. Ongeëvenaarde kleuren, er is geen alternatief. Donker oranje, met zwarte aders. Vers bewerkte Cocobolo is vaak nog erg licht van kleur. Het duurt een paar dagen en onder invloed van UV licht om zijn uiteindelijke kleur te bereiken. Als je geluk hebt zit er net een kleine knoest in en rondom zit dan een enorme diepgang. Alsof je in het hout kunt kijken. Het blijft ons fascineren.

African Blackwood

Dalbergia Melanoxylon uit Africa met een dichtheid van 1200-1300 kg/m³. Prachtig hout, vele male mooier dan Ebben hout omdat het een diepe glinsterende tekening heeft. Schakeringen van zwarte pure en melk chocolade met soms zilveren streepjes.

Kingwood

Dalbergia Cearensis uit Brazilië met een dichtheid van 1000-1100 kg/m³. Beetje dezelfde strepen als Cocobolo maar dan donker paars in plaats van donker oranje. Ook echt prachtig hout! Kingwood passen wij alleen toe in specials in batches die wij af en toe maken.

De handvatten van exotisch hout worden niet geïmpregneerd. Dat  is ook niet nodig omdat ze al zwaar, hard en stabiel zijn. Wij zijn dol op African Blackwood, Cocobolo en Kingwood, maar het is zeldzaam. Daarom zijn wij er zuinig op. Wij kopen het in onder certificaat met een Cites nummer.