Impregeneren en stabiliseren van hout.
De voordelen van impregneren met kunsthars zijn dat het hout harder, stabieler en de dichtheid hoger wordt. Door die hoge dichtheid kan het hout perfect gepolijst worden. Er is geen was of lak nodig om het te laten glanzen of te beschermen. Na het polijsten komt de structuur van het hout in volle glorie tot uiting. U zult verbaasd staan van de schoonheid en hoe het aanvoelt!
Het proces
Het begint met het drogen van het hout. Het hout moet bij voorkeur een vochtgehalte van 0% hebben. In normale toestand heeft gedroogd hout een vochtgehalte van 10-15 % en dat varieert in de tijd afhankelijk van het klimaat en de houtsoort. Vers gezaagd hout heeft een vochtgehalte tot zelfs 50%. Wij drogen ons vers gezaagde hout onder vacuüm met een extra warmtebron. Gedroogd hout van 10-15% drogen wij in de oven. Langzaam en behoedzaam, zodat er geen scheuren ontstaan. Na weken van drogen gaat het in een vacuumvat waar het afhankelijk van het volume van het hout tot soms dagen onder continu vacuüm van -999 mbar doorbrengt. Daarna wordt de kunsthars onder vacuüm condities toegevoegd. Dan wordt het vacuüm opgeheven en zuigt het hout zich vol met kunsthars. Het voordeel van vacuüm is dat er geen alzijdige belasting (luchtdruk) op het hout is anders dan de zwaartekracht. Daardoor heeft het hout de gelegenheid om te ontspannen en de holle ruimten de gelegenheid te geven aanwezige lucht vrij te laten. Het duurt ongeveer 2x zolang voor de resin om alle holle ruimten te vullen dan de tijd dat het onder vacuüm doorgebracht heeft. Pen blanks kunnen in een paar uren geïmpregneerd worden en koppen voor kloppers een paar dagen afhankelijk van de houtsoort. Esdoorn gaat bijvoorbeeld sneller dan Walnoot. Als het hout eenmaal volgezogen is met kunsthars kan het in de oven op circa 90 graden Celsius uitharden. Dit is de temperatuur waarop polymerisatie van de kunsthars optreedt.
Nog kort over het stabiliseren
Tijdens de groei van een boom ontstaan er allerlei spanningen in het hout. Zeg maar groeispanningen. Als het hout gezaagd wordt komen die spanningen er voor een deel uit, maar blijft er voor een deel ook nog in zitten omdat er naast de initiële groeispanning nog steeds druk op het hout staat: luchtdruk en druk door het vocht dat nog in het hout zit. Drogen van hout zorgt ervoor dat de waterspanning verdwijnt. Vacuüm zorgt ervoor dat de luchtdruk verdwijnt. Impregneren zorgt ervoor dat de initiële spanning wordt geïmmobiliseerd doordat alle holle ruimten gevuld worden door een vaste stof die nauwelijks samendrukbaar is. Er zijn nog drie uitzonderingen. De gepolymeriseerde kunsthars vult alleen de holle ruimten die met elkaar in verbinding staan. Na het bewerken kunnen er dus holle ruimte openbaren die niet gevuld zijn en die wel vocht op kunnen nemen. Dat varieert per houtsoort. Esdoorn heeft het niet of nauwelijks, maar ringporige houtsoorten als Eiken hebben er meer last van. Tweede uitzondering is dat de kunsthars ook nog vocht kan opnemen. Weliswaar heel gering maar het kan wel en er kunnen kleine scheurtjes (craquelé) in zitten. In die kleine scheurtjes kan vocht opgenomen worden. Is verder niet erg, want het verdampt ook weer. Derde uitzondering is eigenlijk geen uitzondering, namelijk dat alles onder invloed van temperatuur uitzet en krimpt.
Kleuren
Het is mogelijk om een kleurstof toe te voegen aan de kunsthars. Wij gebruiken rode, blauwe en groene kleurstoffen. De resultaten zijn verbazingwekkend mooi. Dat geldt overigens ook voor de kleurloze kunsthars. In zowel de gekleurde als de kleurloze komt de tekening van het hout geweldig tot uitdrukking. Ongeëvenaarde diepte en 3D effect.

